Kartoffelrækkerne

Kartoffelrækkerne

Kartoffelrækkerne 3000 2000 Vildmedhuse.dk
Hus til salg i Kartoffelrækkerne

HVEM SKULLE TRO, AT NAVNET KARTOFFELRÆKKERNE DÆKKER OVER ET AF DE MEST POPULÆRE BOLIGOMRÅDER CENTRALT I KØBENHAVN?

Husene står ganske vist på række – rækkehuse – og kartofler er sikkert en populær spise i de 480 huse i området som i resten af Danmark. Men den korte historie bag navnet er at området en gang blev anvendt til kartoffeldyrkning. Så hvorfor dog ikke bare kalde en spade for en spade…:) Læs mere her om Kartoffelrækkerne.

Alle 480 huse blev opført som samlet projekt i perioden 1873-1889 og Arbejdernes Byggeforening stod bag. Så der var altså tale om boliger til Københavns bolighungrende arbejderklasse, der under den stigende industrialisering af København havde været klemt inde bag byens gamle forsvarsvolde. I 1850 opgav bystyret og militæret, at holde Københavns vækst indenfor voldene og gav hermed byvæksten fri. Og huset her på Webersgade 16 må være et af de første, der blev opført som kartoffelrækkehus i begyndelsen af 1870’erne. (Af mæglers side fremgår det, at huset er opført i 1932. I så fald er det nyopført efter samme skabelon som de eksisterende huse.)

Hyggeligt gårdrum med terrasse

Huset er som mange andre huse i bebyggelsen løbende blevet tilpasset tidens boligbehov og -idealer. Og der er ikke meget arbejdernostalgi tilbage. Husets arkitektur og indretning mimer mere København som international metropol. Da huset blev opført var der typisk én bolig på hver etage. I dag er huset indrettet til én familie og flere rum er slået sammen, så rækkehuset lever op til nutidens ønske om en rumlig og lys bolig. Køkkenet og alrummet i stueetagen har eksempelvis stort set indtaget en hel etage.

Indretning af stue, kosmopolitisk

Husets indre kunne næsten lige så godt være et byhus i Kensington, London… Men det er jo egentlig meget fedt, synes jeg…. Det viser, hvor robust arkitektur egentlig kan være: fra arbejderbolig for flere familier til eksklusiv kosmopolit bolig for måske – én…

Hus til salg i Kartoffelrækkerne. Moderne skandinavisk arkitektur og indretning

Om ildstedet er originalt, tør jeg ikke sige, men det giver klart nogle rustikke kvaliteter til en bolig, der eller let kunne tippe over i det, jeg vil kalde hotelarkitektur. Altså en pæn moderigtig indretning uden ‘tænder’….

Hus til salg i Kartoffelrækkerne. Moderne skandinavisk arkitektur og indretning. Snedkerkøkken

Køkkenet er virkelig lækkert og enkelt. Nu lander vi igen i skandinavien… særligt med ildstedets knitren i baggrunden. Man kan selvfølgelig altid diskutere, hvor langt man bør gå i ombygningen af et eksisterende hus, hvis man synes huset har en sjæl, der skal bevares. Kartoffelrækkerne har efter min mening den kvalitet som meget moderne, generisk arkitektur har, at det kan indoptage mange forandringer uden, at det nødvendigvis ødelægger bygningens grundliggende arkitektoniske ide. Man kan sige, at jo mere generel og åben en bygningsstrukturs arkitektur er, jo mere robust er den overfor forandring. Yderpunkterne kunne være en fabrikshal overfor Le Corbusiers Ronchamp Kapel, der kun vanskeligt lader sig ændre uden, at den arkitektoniske idé går tabt. For nu at sætte tingene lidt på spidsen.

Hus til salg i Kartoffelrækkerne. Moderne skandinavisk arkitektur og indretning
Hus til salg i Kartoffelrækkerne. Moderne skandinavisk arkitektur og indretning

Kartoffelrækkerne viser jo med denne bolig, hvor smukt det kan gøres – der findes bestemt også andre boliger i sammen struktur, der efter min mening ikke er sluppet helt så heldig afsted med forandringerne…. men det er selvfølgelig bare min mening 🙂

Arkitektskitse, plantegning, håndskitse

Planskitse af Webersgade 16. Huset består af i alt 3 boligetager på i alt 135m2, samt en kælder på 47m2. Huset bindes lodret sammen af trappen som gennemgående element. Næsten som et tårn…. Læs mit indlæg om Det urbane tårn.

Huset er muligvis SOLGT – var til salg hos mæglerfirmaet Paulun

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...