“Mols Bjerge”

“Mols Bjerge”

“Mols Bjerge” 2000 1333 Vildmedhuse.dk

JEG ER PÅ REKREATION OG JEG VIL IKKE BYTTE FOR EN MILLION – DET ER SÅ SKØNT AT VÆRE PÅ LANDET… SANG REBELLEN TROELS TRIER I 1976 I SANGEN TA’ PÅ LANDET! – EN OPFORDRING DETTE HUS INVITERER TIL.

Der har altid været noget dragende ved landet – særligt for stressede byboere. Det er den mentale ro, der opstår lige der mellem stilheden og den landskabelige skønhed. Det er de vidtstrakte, bølgende marker, havet eller skoven. Eller bare den nære oplevelse af mosset på stendiget, ukrudtet i grøften eller solsortens aftenkvidren. Og det er netop disse kvaliteter, der er kendetegnet ved et hus som dette. Huset ligger i Toggerbo i Mols Bjerge Nationalpark og er fra 1870 men renoveret i 2014.

Stråtækt idyl til salg. Landejendom med stråtag til salg på Mols

At landlivet er rekreativt (sundt), og man ikke vil bytte (det ud med bylivet) for en million – er en fortælling, der udgør den ene side i et arketypisk paradoks i vores kulturhistorie. By og land ses som hinandens modsætninger: livet i byen ses som koldt, stresset, unaturligt og ødelæggende for det gode liv mens livet på landet ses som naturligt, roligt og helende for den stressede bybo. Den anden fortælling i paradokset ser bylivet som civiliseret, fremskridtsvenligt, frit og dannet mens landlivet ses som det modsatte: indsnævret, primitivt, bondsk og udannet.

Stråtækt idyl til salg. Landejendom med stråtag til salg på Mols. Kampestenslade

Jeg mener dog, at det i vores nutidige samfund giver mere mening at ophæve paradokset til en tredje tilstand, hvor bylivet og landlivet smelter sammen. Faktisk er huset her i Toggerbo et godt eksempel på hyldesten til det moderne urbane landliv. Husets arkitektur blander det bedste fra by og land, og på den måde skabes et sted, der både har ro, skønhed og historie, og alligevel bylivets komfort og dannelse.

Stråtækt idyl til salg. Landejendom med stråtag til salg på Mols

Det fine ved dette hus er, at sammensmeltningen mellem en by- og landfortælling sker, så de to fortællinger stadig kan spores. Man kan jo gøre tankeeksperimentet med at fjerne huset og opføre et nyt…. Det ville være en svær opgave at skabe den samme oplevelse af sjæl, som man finder her.. (læs mit indlæg om husets sjæl HER).

Moderniseret landejendom til salg. åben til kip med frilagte bjælker
Moderniseret landejendom til salg. åben til kip med frilagte bjælker

Overalt i huset genfinder man den fine balance mellem det moderne livs komfort og husets landlige historie. Husets arne står tungt i midten af rummet sammen med den nye ståltrappe og egetræskøkkenet fra Svane. Nyt og gammelt flyder sammen i en ny fortælling.

Landejendom med stråtag og moderniseret lade
Landejendom med stråtag og moderniseret lade

Huset ene længe ejer den uformelle atmosfære, der netop understreger, at huset her ligger på landet med det liv, der her hører med. Staldens oprindelige trug står her stadig. Her er rum og tid til de vigtige ting i livet…. det der ikke skal stilles an og se ud som i byens civiliserede offentlig rum. Her kan man gå og gemme sig med sine egne projekter, mens græsset gror, og ukrudtet spreder sig i diget. 🙂

Landejendom med stråtag på Mols

Man kunne også sætte sig og læse, skrive, tegne, male, bygge et flaskeskib eller planlægge sin næste vandring i Mols Bjerge. Det afgørende for mig at se er, at husets arkitektur mimer det sted, der ligger lige uden for vinduerne…

Mols Bjerge

Mols Bjerge.

Planskitse, arkitektegning, arkitektskitse, arkitekttegnet

Planskitse af husets 100m2 bolig og 150m2 udhuslænge. Huset ligger på en 8.980m2 naturgrund.

Huset er til salg hos LILIENHOFF

Alle foto i indlægget er fra Lilienhoff – tak for lån 🙂

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...
2 kommentarer
  • Skønt hus og sikke en beliggenhed
    Her må man virkelig kunne mærke en dejlig ro med den skønne natur omkring sig.
    Lige sådan noget vi søger efter 🙂

    Ps. Virkelig en god, anderledes, og spændende beskrivelse af lækre huse i vores skønne DK